HomeNieuwsCBS kon klanten T-Mobile volgen

CBS kon klanten T-Mobile volgen

Het CBS had jarenlang toegang tot privacygevoelige informatie van T-Mobile-klanten. Of de wet is overtreden, wordt onderzocht.

Telecomprovider T-Mobile heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) jarenlang toegang gegeven tot privacygevoelige informatie van hun klanten, schrijft NRC op basis van eigen onderzoek.

Het gaat om data die worden verwerkt bij elektronische communicatie of de facturering ervan. Ze zijn erg privacygevoelig, omdat precies achterhaald kan worden wie wanneer waar was, en met wie iemand contact had.

Vanaf januari 2018 werkten CBS-medewerkers op het hoofdkantoor van T-Mobile in Den Haag, waar ze locatiedata van mobiele bellers analyseerden. Het CBS wilde een algoritme ontwikkelen dat op basis van de locatiedata van één mobiele provider het mobiliteits- en verblijfsgedrag van Nederlanders zou kunnen meten. Zulke informatie is gewild bij gemeenten en provincies.

T-Mobile-klanten werden niet geïnformeerd over het feit dat de provider samen met het CBS hun data onderzocht.

Naar aanleiding van de berichtgeving van NRC start het Agentschap Telecom met medewerking van de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek naar de zaak.

Heb je een tip of meer informatie? Neem contact op met ons via Whatsapp 085-0601871

- Advertisment -

Most Popular