HomeNieuwsSneltesten voor openen sameleving niet via GGD teststraat

Sneltesten voor openen sameleving niet via GGD teststraat

Het enorme overschot aan testcapaciteit bij de GGD wordt niet aangewend voor het testen van mensen om de samenleving te openen, zegt GGD-voorman Rouvoet.

Het fijnmazige testnetwerk van de GGD’en is niet inzetbaar voor het openen van de samenleving met sneltests. Dat zegt GGD-voorman André Rouvoet. De GGD’en hebben capaciteit voor de afname van ongeveer 175.000 tests per dag, verspreid over zo’n 380 teststraten door het hele land.

De roep om sneltests klinkt steeds luider, omdat een negatieve test tijdelijk toegang zou kunnen geven tot een school, festival of voetbalstadion. Zo’n negatief testbewijs is alleen te verkrijgen via een testlocatie. Maar de GGD is niet van plan mensen zonder klachten te gaan testen, bedoeld om ze met een testbewijs veiliger te kunnen laten deelnemen aan het sociale leven.

Volgens Rouvoet is de GGD-capaciteit primair bedoeld voor de bestrijding van het coronavirus. “Vanuit het oogpunt van virusbestrijding levert het preventief testen van mensen zonder klachten geen grote bijdrage. De GGD is er voor de publieke gezondheid, daar ligt onze opdracht. Als er ergens uitbraken zijn, kunnen we risicogericht grootschalig testen. Ik waak ervoor dat we onze capaciteit gaan inzetten voor andere doelen dan de virusbestrijding.”

Hij zegt wel voorstander te zijn van het gebruik van sneltests om de samenleving te openen. „Er zijn ideeën met miljoenen sneltests per maand gericht op het openstellen van de samenleving. Naar mijn mening komt dat nog niet snel genoeg van de grond. Iedereen wil weer open, daarvoor kan testen zonder klachten wél nuttig zijn. Ik zou zeggen: maak daar werk van.”

Heb je een tip of meer informatie? Neem contact op met ons via Whatsapp 085-0601871

- Advertisment -

Most Popular