HomeNieuwsMaatregelen tot de zomer, maar kantelpunt nadert

Maatregelen tot de zomer, maar kantelpunt nadert

Demissionair premier Rutte is iets hoopvoller geworden dat over een paar weken versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn. “Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt over het virus, en dat er ook weer meer mogelijk wordt”, zei hij op de persconferentie.

Rutte zegt ’bewust risico’s’ te willen nemen, al betekent dat niet dat er nu nieuwe grote versoepelingen worden aangekondigd. Hij vraagt vooral geduld.

Vanaf volgende week gelden er wel een paar kleine versoepelingen, al noemt Rutte ze liever “correcties en aanpassingen”. Kinderen mogen weer zwemles krijgen en afzwemmen en volwassenen mogen weer met vier mensen samen buiten sporten. Bewoners van verpleeghuizen waar iedereen gevaccineerd is mogen twee bezoekers per dag ontvangen. Dat is nu nog één.

Voor de detailhandel komt er een ’correctie’, zoals de premier het noemt. In plaats van twee klanten per verdieping wordt het aantal vierkante meters de norm. Per 25 vierkante meter mag één klant worden ontvangen. „Met een maximum van vijftig mensen in de hele winkel”.

Tot aan de zomer zullen er slechts kleine stappen worden gezet, viel op te maken uit de woorden van de demissionair premier. „Als iedereen in de zomer een keer is gevaccineerd, is dat het moment waarop we weer grote stappen kunnen zetten naar de normale wereld. Je kunt zeggen, dat is al over vier maanden. Maar het is ook pás over vier maanden.”

Terrassen mogen rond Pasen weer open, mits de coronacijfers het toelaten, zei demissionair minister De Jonge. Wel komt er in dat geval een maximaal aantal gasten aan tafel en op het terras. Voor het zover is, moet de druk op de ziekenhuizen eerst wel afnemen en moet het virus zich minder snel verspreiden.

Vooralsnog worden dus bijna alle beperkingen uit de lockdown verlengd tot en met 30 maart, inclusief de avondklok. Tijdens de verkiezingsdagen, volgende week, zal de politie geen boetes opleggen aan mensen die vanwege het stemmen of werken in een stembureau nog na 21.00 uur buiten zijn.

Heb je een tip of meer informatie? Neem contact op met ons via Whatsapp 085-0601871

- Advertisment -

Most Popular