HomeNieuwsGemeenten gaan strijd aan met eikenprocessierups

Gemeenten gaan strijd aan met eikenprocessierups

Nu het eikenprocessierupsseizoen op het punt van beginnen staat, binden gemeenten weer de strijd aan met deze overlast veroorzakende larven. De eerste rupsen dienden zich begin april al aan, dat is ruim een week eerder dan verwacht.

De eikenprocessierups heeft nog geen brandharen als hij uit het eitje komt. Die ontwikkelen zich in de weken daarna. De brandharen kunnen bij verspreiding voor ernstige gezondheidsklachten zorgen.

Gemeenten proberen al jaren op alle mogelijke manieren de eikenprocessierups te bestrijden. Vaak worden de nesten opgezogen, bewaard in containers en verbrand. In veel gemeenten zijn speciaal voor mezen nestkastjes aan eikenbomen gehangen, omdat deze vogels de jeukrupsen opeten.

Naast opzuigen en verbranden gebruiken veel gemeenten nog het bestrijdingsmiddel Xentari. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. Xentari is een bestrijdingsmiddel dat op eiken wordt gespoten. Als rupsen dit middel binnenkrijgen gaan ze dood. Maar niet alleen de eikenprocessierups, ook alle andere rupsen op bomen hebben last van Xentari.

Tenminste vier Brabantse gemeenten hebben inmiddels besloten om dit jaar te stoppen met het gebruik van Xentari.

Heb je een tip of meer informatie? Neem contact op met ons via Whatsapp 085-0601871

- Advertisment -

Most Popular